Jídelníček


Alergeny uváděné v jídelním lístku (čísla za textem)
- obiloviny obsahující lepek
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj
- suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- celer a výrobky z nich
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny. V jídelníčku jsou alergeny označeny čísly u jednotlivých pokrmů (např. v potravině se nachází celer, za textem bude uvedená 9).